השתלות שיניים בתל אביב

כל מה שרציתם לדעת על השתלות שיניים

מה הפרוצדורה הנדרשת בעת השתלת שיניים?

השתלת שיניים הוא הליך דנטלי כירורגי, שבמהלכו מוחדר שתל מתכת המחליף את שורשי השיניים, שתלים אלו מוברגים אל תוך עצם הלסת, מתחת לפני החניכיים. לאחר תקופת החלמה של מספר חודשים, הרופא יכול לחשוף את השתלים המוברגים לעצם ולבנות על גבם את השחזור הנדרש: כתרים או תותבות. ניתוח להשתלת שיניים מהווה חלופה לאופציה הישנה של שיניים תותבות או גשרים. במאמר זה נסקור את הפרוצדורה של השתלת שיניים, נבין למי היא מיועדת, נכיר את שיטות ההשתלה השונות וכן את הסיכונים ותופעות הלוואי הכרוכים בתהליך.

סוגי שתלים

שתלים דנטליים הם בעצם ברגים עשויים מטיטניום. טיטניום, חומר בעל עמידות גבוהה שנקלט היטב בעצם ואינו מעורר דחיה. לשתלים שתי הברגות – החיצונית – לאחיזה טובה בעצם הלסת, והפנימית – להרכבה של השחזור על גבי השתל. ישנם סוגים רבים של שתלים דנטליים הזמינים היום בישראל, כאשר ההבדל העיקרי ביניהם הוא שחלקם הוכיחו את אמינותם לאורך עשרות שנים.

השתלת שיניים: למי זה מיועד?

השתלים נועדו להוות תמיכה לשחזורים באזורים מחוסרי שיניים. חוסר בשיניים עשוי לפגוע ביכולת האכילה והדיבור של המטופל ואף במראהו החיצוני, יכול להביא לפגיעה משמעותית באיכות החיים. אובדן שיניים יכול להיגרם כתוצאה ממספר גורמים, כגון:

  • מחלת חניכיים: מחלת חניכיים עשויה לגרום לאובדן עצם ולהתרופפות האחיזה של השן בלסת. במקרים כאלה, השן עלולה לנשור באופן טבעי, או שאין מנוס מעקירתה.
  • צורך בעקירת השן בעקבות עששת חמורה שגורמת להרס רקמת השן. עששת היא מחלת שיניים נפוצה, הנובעת מחדירה של חיידקים לעומק השן.
  • חוסר שיניים מולד: זוהי תופעה גנטית נפוצה. הדבר גורם לפגיעה תפקודית ואסתטית חמורה.
  • איבוד שן כתוצאה מפגיעה חיצונית: השיניים הקדמיות נתונות במיוחד לסכנת נשירה בעקבות תאונה או חבלה, גם בשל מיקומן וגם בשל עיגון חזק פחות בעצם הלסת.
בעבר, התמודדות עם חוסר בשיניים הייתה באמצעות התקנת שיניים תותבות או גשרים. פתרונות אלו אומנם היו מתקדמים לזמנם והם סיפקו מענה לבעיה החמורה של חוסר בשיניים בפה. פתרונות אלו אינם חפים מחסרונות כגון: השחזת שיניים סמוכות לחסר, או אי נוחות של תותבת נשלפת. לעומתן, שתלים משמשים כתמיכה לתותבת שמונעים ממנה תזוזה, או כאחיזה לכתרים קבועים.

תהליך השתלת שיניים מתאים כמעט לכל אדם שעבר את גיל 18, בתנאי ש:

  • עצם הלסת סיימה את צמיחתה.
  • ישנו מספיק נפח עצם כדי להחזיק את השתלים (אם כי לעיתים קרובות ניתן לפתור בעיה של מחסור בעצם באמצעות ניתוח השתלת עצם, כפי שיפורט בהמשך).
  • אין מחלות רקע. המטופל אינו סובל ממחלה שמשפיעה על ריפוי העצם.
  • ישנם מטופלים להם מתאים לבצע השתלות שיניים בהרדמה מלאה.

הליך ההשתלה:

השיטה הקלסית:

שיטה זו, הנקראת גם "השיטה הדו שלבית", הכוללת בתוכה שני שלבים הנבדלים זה מזה במספר חודשים. בשלב הראשון, שלב ההשתלה, הרופא מבצע חתך בחנייכיים ומפשיל אותן, ולאחר מכן הוא קודח אל תוך עצם הלסת ומבריג בתוכה את השתל. לאחר ההתקנה, החניכיים נתפרות ומתחיל תהליך המתנה בן 3-6 חודשים, שבמהלכו מתרחש בעצם תהליך טבעי הנקרא אוסטיאואינטגרציה. בתהליך זה, העצם בונה את עצמה סביב השתל כך שהוא מעוגן בתוכה בצורה עוצמתית ביותר, כמעט כאילו היה חלק ממנה. בשלב השני, לאחר תקופת ההמתנה, הרופא מבצע שוב חתך בחניכיים, חושף את החלק העליון של השתל ומרכיב על גביו כיפת מתכת. לאחר מספר שבועות הרופא מתקין גם כתר, שהוא בעצם שן מלאכותית, ובכך משלים את שיקום השן.

העמסה מיידית:

המשמעות של העמסה מיידית היא הרכבת השחזור הזמני על גבי השתלים "הטריים". כמות השיניים לשחזור משתנה על פי הצורך. המטופל יוצא לאחר הפרוצדורה עם שיניים זמניות עד לסיום תהליך הריפוי, אז מוחלף השחזור הזמני בשחזור קבוע.

הכנות לניתוח השתלת שיניים

אבחנה ובניית תכנית טיפול

בשלב הראשון של תהליך ההשתלה, תתקיים פגישת הכנה בין רופא השיניים והמטופל, שבה תתבצע בדיקה קלינית בשילוב צילומי רנטגן וסי טי, שיאפשרו לרופא לבדוק את נפח ואיכות העצם, מיקום הסינוסים ועוד. בנוסף, הרופא יבצע הערכה של מצבו הבריאותי של המטופל ויוודא כי הוא אכן מועמד טוב להשתלה. בשלב זה, חשוב ליידע את הרופא על כל בעיה בריאותית, כמו הרגלי עישון, מחלת הסכרת, מחלה המשפיעה על צפיפות העצם (כמו אוסטיאופורוזיס) וכדומה. בהתאם לתוצאות הבדיקות והערכת המצב, הרופא יפרוס בפני המטופל את אפשרויות הטיפול העומדות בפניו, ותוכניות הטיפול האפשריות.

הכנת הפה לתהליך

בטרם ביצוע ההשתלה, הרופא יטפל בכל בעיה נוכחית הקיימת בשיניים או בחניכיים. בנוסף, המטופל יתבקש לעבור ניקוי יסודי בפיו אצל השיננית, כיוון שביצוע ההליך הכירורגי דורש ניקיון מושלם של הפה כדי למנוע חדירת זיהומים. חשוב לדעת כי עישון סיגריות פוגע בסיכויי ההצלחה של תהליך ההשתלה, ולכן מומלץ להימנע מעישון זמן רב ככל הניתן לפני התהליך.

הרמת סינוס (במידת הצורך)

הסינוס הוא חלל אוויר סגור הממוקם בחלקה האחורי של הלסת עליונה, מאחורי האף. במהלך התקנת שתלים דנטליים, קיימת סכנה שהשתלים יחדרו אל תוך חלל הסינוס. לכן, כאשר החלק התחתון של הסינוס ממוקם קרוב מדי לרכס הלסת, אין אפשרות להתקין את השתלים, ללא ניתוח מקדים של הרמת סינוס.

ניתוח הרמת סינוס
נועד לעבות את העצם המהווה את רצפת הסינוס, כדי שתהיה כמות עצם מספקת להכנסת שתלים.
ישנם שני סוגים של ניתוחים להרמת סינוס:
הרמת סינוס פתוחה: זהו הליך פולשני המיועד למקרים שבהם העצם דקה במיוחד. המנתח מגיע אל חלל הסינוס דרך חתך בצד הלסת, ומחדיר תחליף עצם מתחת לרצפת הסינוס. לאחר תקופת המתנה של כחצי שנה, הגוף מייצר תאי עצם חדשים שמחליפים את העצם המלאכותית בעצם טבעית. בשלב זה, ניתן להתקין את השתלים הדנטליים בעצם החדשה.
הרמת סינוס סגורה: זהו הליך פחות פולשני, הנועד למקרים שבהם המחסור בעצם הקטן. בשיטה זו, המנתח מחדיר את תחליף העצם מתחת לרצפת הסינוס דרך אותו קדח בעצם המיועד להכנסת שתל, במקרים אלה נחסכת חצי שנת המתנה לאחר הרמת סינוס.

השתלת עצם (במידת הצורך)

העצם שבה מקובעים השתלים צריכה להוות בסיס חזק ומוצק מספיק כדי לתמוך בהם היטב, למרות הלחצים המשמעותיים המופעלים עליהם בשעת הלעיסה. במקרים שבהם עצם הלסת דקה או רכה מדי, ייתכן שיהיה צורך בביצוע ניתוח השתלת עצם.

בדרך כלל אין כאבים חזקים אחרי השתלת עצם, אך אם ישנם כאלה, ניתן לטפל בהם באמצעות משככי כאבים רגילים. אם הכאבים לא חולפים מעצמם לאחר מספר ימים, יש לפנות לרופא המטפל. תהליך ההחלמה מהניתוח נמשך בדרך כלל בין 6־12 שבועות, אשר לאחריהם יש להמתין כ-6־10 חודשים נוספים לפני שניתן יהיה לפנות לניתוח השתלת שיניים. פרק הזמן הדרוש לקליטת העצם תלוי בעיקר במקור שממנו היא נלקחה או יוצרה.

הנחיות לאחר הניתוח

  • יש להימנע מאכילה או שתייה למשך כשעתיים לאחר הניתוח.
  • יש להימנע מלעיסת מזונות קשים במשך מספר ימים לאחר הניתוח.
  • יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת במשך מספר ימים לאחר הניתוח.
  • שיניים מושתלות נוטות לפתח מחלות ובעיות דנטליות. לכן, יש לשמור על היגיינה דנטלית נאותה באיזור, להגיע לביקורים קבועים אצל השיננית כל שלושה חודשים ולהשתמש בחוט דנטלי ובמברשת שיניים בעלת סיבים רכים.
  • יש להגיע לפגישות ביקורת אצל הרופא המטפל על פי הנחיותיו.
  • אם מתעוררים כאבים, ניתן להשתמש במשככי כאבים רגילים. אם הכאבים חזקים במיוחד או שאינם חולפים לאחר מספר ימים, יש לפנות לרופא המטפל.

סיכונים וסיבוכים

כמו בכל הליך כירורגי, גם ניתוח להשתלת שיניים טומן בחובו מספר סיבוכים אפשריים. חשוב לזכור כי ככל שמיומנותו של הרופא שמבצע את ההליך גבוהה יותר, כך הסיכוי לסיבוכים קטן. סיכוני ניתוח להשתלת שיניים כוללים:

  • פגיעה עצבית: במהלך הקידוח עשוי להיפגע עצב מסוים הממוקם בלסת התחתונה, דבר שעלול לגרום לו להפסיק לתפקד באופן זמני או קבוע, וליצור תחושה של "הרדמה" בצד אחד של הפנים.
  • זיהום: כאשר איזור ההשתלה מזדהם בזמן הניתוח, תהליך הקליטה עלול להיכשל. לכן, חשוב מאוד לשמור על רמה סטרילית גבוהה ולהעניק למטופל אנטיביוטיקה מניעתית. הסיכוי לדחייה גדול יותר בקרב מעשנים וחולי סכרת.
  • חדירה אל חלל הסינוס: במקרה של חדירת השתל אל חלל הסינוס עשויים להתפתח באיזור דלקת וזיהום.
  • כשלון ההשתלה: לעיתים ההשתלה נכשלת מסיבות לא ידועות, והשתל לא מתחבר אל העצם בתהליך האוסטיאואינטגרציה.

תהליך ההחלמה

אחוזי ההצלחה של ניתוחים להשתלת שיניים גבוהים מאוד, כאשר רוב הכישלונות מתרחשים בקרב מטופלים מעשנים או חולי סכרת. גם לטווח הארוך, אחוזי ההישרדות של השתלים הם גבוהים למדי. כדי להגדיל את הסיכויים להישרדות השתל, הדבר החשוב ביותר הוא לשמור על היגיינה דנטלית טובה, שחזור שיניים נכון על גבי השתלים וביקורות תכופות אצל רופא השיניים.  

לאחר ניתוח השתלת שיניים, ניתן לצפות לתופעות לוואי קלות יחסית, הכוללות:

  • נפיחות בחניכיים ובפנים
  • חבורות ושינוי צבע בחניכיים ובעור הפנים
  • כאבים באיזור ההשתלה

אם תופעות הלוואי חמורות מזה או שאינן חולפות מאליהן לאחר מספר ימים, יש לפנות לרופא המטפל כדי להבין את מקורן ולהגיש להן את הטיפול המתאים.

דחיית שתל

סימני דחיית שתל שיניים מתחלקים לשניים: כישלון מוקדם וכישלון מאוחר. סימני כישלון מוקדם מופיעים בדרך כלל מספר ימים עד מספר שבועות לאחר תהליך ההשתלה, והם כוללים תסמינים כמו כאב ונפיחות באיזור המנותח, הפרשה מוגלתית ותחושה של תזוזה באיזור ההשתלה. כשל בשלב זה בדרך כלל נובע מזיהום שהתפתח, הסיבה לזיהום לא תמיד ברורה, או איכות עצם ירודה. תסמיני כישלון מאוחר מופיעים רק מספר שנים לאחר ההשתלה, והם כוללים תופעות המזכירות מחלת חניכיים רגילה, כמו דימום קל ואדמומיות. כשל זה נגרם בדרך כלל מדלקת שהתפתחה באזור. אם ישנם סימנים לדחיית שתל, יש לחזור מיד לרופא המטפל. הטיפול במצב תלוי בסיבה לדחיית השתל. ייתכן כי ניקוי הדלקת שהתפתחה סביב השתל תספיק, אך לעיתים יהיה צורך להוציא את השתל הקיים ולהתקין אחד חדש במקומו.

ניתוח השתלת שיניים בחולים כרוניים

ישנן מחלות רקע אשר עלולות לפגוע בסיכויי ההצלחה של ניתוח השתלת שיניים, ולעיתים אף להפוך אותו לבלתי אפשרי לביצוע. אם אתם סובלים מאחת מהמחלות הבאות, חשוב ליידע את רופא השיניים כבר בפגישת ההיכרות.

השתלת שיניים בקרב חולי סכרת:

סכרת היא מחלה כרונית אשר בה יש פגיעה בכלי דם קטנים או בריפוי עצם. למרות הקשיים שמציבה מחלת הסכרת, מחקרים מראים כי לטיפולי השתלת שיניים בקרב החולים במחלה יש סיכויי הצלחה גבוהים, בתנאי שהיא מאוזנת.

השתלת שיניים בקרב חולי לב:

כל הליך כירורגי באנשים הסובלים ממחלות לב נחשב למסוכן יותר כי חלקם נוטלים תרופות מעכבות קרישה וחלקם רגישים לזיהומים על ידי חיידקים הנמצאים בחלל הפה. החדשות הטובות הן שבמרבית המקרים ניתן לבצע השתלות שיניים אצל חולי לב, אך מומלץ לעשות זאת אצל מנתח מנוסה ומיומן ביותר.

השתלת שיניים בקרב חולי אוסטאופורוזיס:

אוסטאופורוזיס, הידועה גם בשם העממי "בריחת סידן", היא מחלה כרונית שגורמת להידלדלות והיחלשות של העצמות בגוף החולה. טיפול תרופתי שניתן לחלק מהחולות, גורם לפגיעה בבניית עצם חדשה ובכך מהווה סיכון בהשתלה בגלל הפרעה בהליך אוסטאואינטגרציה (קליטת שתלים). ישנו פתרון לסוגיה זו, ההחלטות צריכות להתקבל בהתייעצות בין רופא השיניים לרופא המטפל של החולה.

מי יכול לבצע השתלת שיניים?

ביצוע הליך השתלת שיניים אינו דורש התמחות מיוחדת, וכל רופא שיניים רשאי לבצע אותו. מדובר במצב בעייתי ביותר, שכן ביצוע הניתוח דורש מיומנות ברמה גבוהה, והוא טומן בחובו סיכונים משמעותיים. בדו"ח מבקר המדינה בנושא בריאות השן – על משרד הבריאות משנת 2015 , עולה נושא היעדר ההתמחות בתחום כולל דוגמאות לטיפולים שהסתבכו עקב כך (עמ' 22 – 21 בדו"ח). הדו"ח מפציר במשרד הבריאות להתנות ביצוע השתלות שיניים ברכישת הכשרה מתאימה, אך נכון להיום ההמלצה לא נענתה.

אם כך, איך כדאי לבחור רופא לביצוע השתלות שיניים?

ישנם מספר פרמטרים שחשוב לשים לב אליהם כאשר בוחרים מרפאת שיניים לביצוע השתלות:

  1. המלצות: המדד הטוב ביותר למיומנותו של הרופא הוא הצלחות קודמות. לכן, חשוב ביותר לבצע את הטיפול אצל רופא שקיבלתם המלצות לגביו, בין אם ממכרים או מממליצים ברשת.
  2. ניסיון: בררו כמה שנות ניסיון יש לכל רופא שאתם שוקלים לעבור אצלו את הליך ההשתלה. ככל שהרופא מנוסה יותר, כך הוא יהיה מיומן יותר, והוא ידע לבחור בשבילכם את אסטרטגיית הטיפול הנכונה והמדויקת ביותר עבורכם, תוך שימוש בחומרים ובכלים הנכונים.
  3. מרפאה רב תחומית: מרפאה המשלבת בתוכה תחומי התמחות שונים.

לסיכום, השתלת שיניים היא הליך כירורגי בעל השפעה רבה על הפן התפקודי כמו גם האסתטי של השיניים. אם כי מדובר בפרוצדורה מורכבת, היא בעלת אחוזי הצלחה גבוהים ביותר כאשר היא מתבצעת על ידי רופא מיומן ומנוסה. לקביעת תור לייעוץ עם רופא השיניים פנו אלינו באתר או בטלפון 03-6401303 והחזירו לעצמכם את החיוך לפנים.

שאלות ותשובות

כמה עולה השתלת שיניים? לפי מה נקבע מחיר שתל?

כשזה מגיע לניתוח השתלת שיניים מחיר ההליך נקבע על ידי פרמטרים שונים, כגון: סוג השתלים, ביצוע ההשתלה על ידי כירורג מומחה, סוג המרפאה ועוד. בנוסף, לכל מטופל ישנם מאפיינים ייחודיים שעשויים להשפיע על מחיר הטיפול כולו. מחירי השתלים עצמם בדרך כלל תלויים בחברה שעל ידה הם מיוצרים. חשוב אף לדעת כי השתל ותהליך ההשתלה עצמו מתומחרים בנפרד.

להלן טווח מחירים משוער:

מחיר שתל ישראלי: 2,500־5,000 שקלים.

מחיר שתל תוצרת חוץ: 3,500־5,500 שקלים.

מחיר הרמת סינוס: 4,500־15,000 שקלים.

מחיר ניתוח השתלת עצם: 2,500־5,500 שקלים.

האם ניתן לבצע טיפול השתלת שיניים לילדים?

לא ניתן לבצע השתלות שיניים בילדים.

האם ניתן לבצע השתלת שיניים בהיריון?

ניתן לעשות השתלת שיניים בזמן ההריון מטרימסטר שני ואילך.

כמה זמן השתלים יכולים להחזיק מעמד?

עמידותם של השתלים תלויה בנכונות השחזור שנעשה על גבי השתלים, ההיגיינה אורלית והימנעות מעישון. רוב השתלים יחזיקו מעמד בין 10 – 20 שנים.
השתלת שיניים

שיתוף:

מאמרים נוספים

רופא שיניים לילדים

רופא שיניים לילדים

אנו מאמינים שלכל ילד מגיע חיוך בריא ומאושר. אנו שמים דגש על מניעה, הסברה וטיפולים שמרניים שנועדו לשמור על הבריאות האוראלית של ילדכם. מטרתנו היא

שיננית

שיננית

אחד הטיפולים החיוניים לצורך שמירה על בריאות השיניים הוא  טיפול להסרת אבנית השן. הטיפול מתבצע בצורה מקצועית במרפאה על ידי שיננית מקצועית ומנוסה. רבים נוטים

רופא שיניים לילדים

רופא שיניים לילדים

ילדים רבים זקוקים לטיפולי שיניים, בין אם מדובר בטיפולי תחזוקה תקופתיים או מעקב, ובין אם מדובר בטיפולים רחבי היקף לצורך טיפול בבעיות או מחלות חניכיים

ציחצוח שיניים נכון

ציחצוח שיניים נכון

צחצוח שיניים הוא פעולה של קרצוף שיניים במברשת שיניים, המצוידת בדרך כלל במשחת שיניים.ניקוי בין–דנטלי (באמצעות חוט דנטלי או מברשת בין–דנטלית) יכול להיות שימושי בצחצוח

השאירו פרטים

Scroll to Top
Call Now Button