אילו טיפולי בשיניים מבצעים במרפאתנו?
טיפול שורש
טיפול שורש נועד לטפל בחור בשן שהעמיק והגיע עד לחלקה הפנימי, הנקרא "מוך השן". אזור זה בשן עשיר בכלי דם ועצבים, ולכן כל פגיעה בו עלולה לגרום לכאבים עזים, ובסופו של דבר אף למותה של השן. במהלך הטיפול, רופא השיניים מרדים את האזור ואז קודח בשן, מנקה את הרקמה הפגועה ואוטם את תעלות השורש בעזרת חומר מילוי.
טיפול כתר: טיפול שורש וכתר מגיעים לעיתים קרובות יחד, כיוון שבדרך כלל יש צורך לשחזר את השן בעזרת הרכבת כתר בסופו של טיפול שורש. כתר הוא מבנה דנטלי בעל צורה של שן חלולה, שנועד לשם החלפת כותרת השן במקרה שהיא ניזוקה בעקבות חבלה או טיפול דנטלי. אומנם, רוב טיפולי השורש מצריכים הרכבת כתר, לעיתים נדירות ניתן להסתפק בסתימה רגילה במקום זאת. ישנם סוגים שונים של כתרים – כמו כתרי חרסינה, זירקוניה, כתר חרסינה מאוחה למתכת כאשר לכל אחד מהם היתרונות והחסרונות שלו.
טיפול שורש לילדים: טיפולי שורש הם נדירים יותר בקרב ילדים, אך לעיתים יש בהם צורך גם בגיל צעיר מאוד. טיפולים אלה אינם שונים במהותם מטיפולי שורש במבוגרים, (מתייחס לטיפולי שיניים כללים בילדים -אך לעיתים קרובות יש צורך ביותר מאשר הרדמה מקומית עבור טיפול שורש בילדים, והרופא עשוי להשתמש בחומר טשטוש, גז צחוק או אפילו בהרדמה מלאה.)
חידוש טיפול שורש: טיפול שורש מוצלח יכול להחזיק מעמד למשך שנים רבות. עם זאת, ישנם מקרים שבהם טיפול השורש נכשל, ואז יש צורך לבצע פרוצדורה שנקראת "חידוש טיפול שורש" או "טיפול שורש חוזר". טיפול זה נועד לסלק חומרים מהטיפול הקודם, לנקות שוב את תעלות השן לבדוק נוכחות של תעלות נוספות שלא נמצאו בטיפול שורש הראשון, ולבצע סתימת שורש חדשה. סיכויי ההצלחה של חידוש טיפול שורש נמוכים מאלה של טיפול ראשוני, ולכן – כשזה מגיע לטיפולי שורש – חשוב לבחור ברופא מנוסה כדי להגדיל את הסיכוי שהטיפול יצליח כבר בפעם הראשונה.
רגישות בשן אחרי טיפול שורש: בימים שלאחר טיפול שורש המטופל עשוי לסבול מכאבים ורגישות בשן המטופלת, הנובעים מהטיפול הפולשני ולעיתים אף משאריות דלקת באיזור. ניתן לטפל בכאב באמצעות משככי כאבים רגילים. אם הכאב נמשך מעל מספר ימים כדאי לחזור לרופא המטפל כדי להבין את מקורו ולהעניק לו את הטיפול המתאים.
עקירות
עקירת שיניים היא פרוצדורה המתבצעת כאשר אין כל דרך אחרת להציל שן שנפגעה בעקבות מחלת חניכיים, עששת, חבלה ועוד. לעיתים יש צורך לבצע עקירה מסיבות אחרות, כמו הסרת שן חלב שלא נשרה מעצמה. לאחר העקירה הרופא מנקה את האיזור ולעיתים תופר את החניכיים. כמובן שכל התהליך מתבצע תחת אלחוש מקומי, כך שהמטופל אינו מרגיש דבר מלבד לחץ מקומי.
עקירה כירורגית: עקירה מסוג זה מתבצעת במקרים בהם לא ניתן לעקור את השן בצורה נוחה ופשוטה. עקירה כירורגית עשויה להידרש כאשר השן סדוקה או שבורה, כאשר היא כלואה או כאשר שורש השן עקום ביותר ועוד. במקרים אלה, יש צורך לבצע חתך כירורגי בחניכיים כדי להגיע לעומקה של השן, או לחתוך ולהוציא אותה ממקומה בחלקים קטנים.
עקירת שן בינה: שיני בינה הן שיניים טוחנות שצומחות אצל מבוגרים בחלק האחורי של הלסת. שיניים אלה נזקקות לעקירה לעיתים קרובות יותר מאחרות, כיוון שבמקרים רבים אין להן מספיק מקום בלסת. עקירות שיני בינה הן לעיתים קרובות כירורגיות, כיוון ששיני בינה ממוקמות באחורי הפה ואין אליהן גישה נוחה ברובן כלואות או כלואות למחצה בלסת: לעיתים שיני בינה לא צומחות מעל לקו החניכיים, דבר שמונע מהרופא גישה נוחה. אנשים רבים טועים לחשוב שתהליך עקירת שן טוחנת הוא שם אחר לעקירת שן בינה, אך האמת היא שמדובר בעקירה רגילה לכל דבר. הבלבול ככל הנראה נובע מהעובדה ששן בינה היא סוג של שן טוחנת.
כאבים אחרי עקירת שן: לאחר עקירת שן מכל סוג שהוא, המטופל עשוי לסבול מכאבים ונפיחות במשך מספר שעות עד מספר ימים, שבהם ניתן לטפל באמצעות משככי כאבים רגילים. אם הכאבים או הנפיחות לא חולפים מעצמם לאחר שבוע או שמתפתחת נפיחות באזור, חובה לפנות לרופא המטפל מיידית.
סתימות
סתימות בשן: סתימות (או בשמן המקצועי – "שחזור שן") הן בין טיפולי השיניים הנפוצים ביותר. הגורם העיקרי לצורך בסתימה בשן הוא עששת – מחלת שיניים נפוצה הנגרמת על ידי חיידקים החיים על בשן וחודרים אל תוכה, תוך יצירת התופעה המוכרת של חורים בשיניים. לאחר שהרופא מסיר את הרקמה הנגועה, הוא אוטם את החור בתהליך שנקרא "סתימה" אשר מחזירה לשן את צורתה המקורית. סתימה יכולה להחזיק מעמד למשך שנים, אך אם השחזור נפגם לאחר מס' שנים בבדיקה תקופתית הרופא יגלה זאת ויבצע החלפה של הסתימה.
סוגי שיחזורים (סתימות) בשיניים: ישנם שני סוגי חומרים המיועדים לסתימות בשיניים, הכוללים סתימות לבנות (קומפוזיט), סתימות מתכתיות (אמלגם – שיוצא אט אט מהשימוש). רופא השיניים משתמש בשיקול דעתו המקצועי כדי לבחור את החומר שיתאים בצורה הטובה ביותר לכל מקרה נתון.
סתימות בשן זה כואב: הכאבים העיקריים המקושרים לסתימה בשן הם אלה שגורמים למטופל להגיע למרפאה מלכתחילה. לעיתים קרובות, המטופל עשוי לסבול מכאב קל ורגישות לחום ולקור גם לאחר הטיפול, בעיקר בשל עצם התהליך סילוק העששת. הכאב אמור לחלוף מעצמו תוך מספר שעות. אם הכאב לא חולף, יש לחזור לרופא המטפל.
טיפולי חניכיים
החניכיים הן חלק ממנגנון אחיזת השן, רוב בעיות החניכיים נובעות מהצטברות של פלאק ואבנית בפה, ובפרט בעומק החניכיים, שלא ניתן להגיע אליהן בפעולת ציחצוח רגילה. המשך מחלת החניכיים, גורם לספיגת עצם מסביב לשן הנגועה ובכך מתערער מנגנון האחיזה של השן. מחלות חניכיים אינן דבר שיש להקל בו ראש, כיוון שיכולות להיות לכך השלכות חמורות כמו אובדן שיניים והיעלמות רקמת העצם.
סימנים המעידים על נוכחות של מחלת חניכיים כוללים דימום בזמן צחצוח שיניים, ריח רע מהפה שאינו עובר, אדמומיות, נפיחות בחניכיים ועוד. טיפול החניכיים הטוב ביותר הוא מניעה. צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטלי מפחיתים במידה משמעותית את הסיכוי להתפתחות בעיות חניכיים. טיפולי חניכיים נוספים כוללים:
- ביקור תדיר (לפחות פעם בחצי שנה) אצל שיננית (סילוק אבנית).
- במקרה של החמרת מחלת החניכיים, השלב הבא הוא הקצעת שורשים וניקוי חניכיים עמוק: פרוצדורה המיועדת למקרים של דלקת חניכיים חמורה שהביאה להצטברות חיידקים בכיסי אוויר מתחת לפני השטח. במהלך הטיפול, הרופא מרדים את האזור, מנקה היטב את הכיסים ומסלק רקמה מודלקת. בנוסף, הוא מנקה את השורשים ומחליק אותם כדי למנוע מחיידקים להצטבר שם בעתיד.
- ניקוי כירורגי: במקרים חמורים, הרופא עשוי לבצע ניתוח שבו הוא מבצע חתך בחניכיים ומנקה את האזור הדלקתי וגם מטפל בעצם הנגועה מסביב לשן.
- השתלת רקמת חניכיים: הליך כירורגי המיועד למקרים של נסיגת חניכיים חמורה שמהווה גם פגיעה אסתטית. במהלך הניתוח נלקחת מן החך רקמה זעירה, המושתלת במקומם של החניכיים שנעלמו.
טיפולי שיננית
לצד שמירה על היגיינה אוראלית טובה, ביקור חצי שנתי אצל שיננית הוא הטיפול המונע הטוב ביותר שאתם יכולים להעניק לשיניים שלכם. במהלך הטיפול, השיננית מבצעת ניקוי של השיניים ומסירה שכבות פלאק ואבנית שהצטברו עליהן. חשוב מאוד להסיר את שכבת הפלאק באופן תקופתי, כיוון שהיא מכילה חיידקים שגורמים להתפתחות עששת ומחלות חניכיים.
גם למטופלים שמצחצחים שיניים ומשתמשים בחוט דנטלי באופן קבוע, מומלץ מאוד להגיע לביקורים אצל השיננית, לנקות את האיזורים שהמברשת לא מגיעה אליהם. בנוסף, השיננית מציעה הסברים והנחיות לגבי שמירה נכונה על היגיינת השיניים לבני כל הגילים ובאופן ספציפי לכל מטופל.
לסיכום, שמירה על ניקיון השיניים והחניכיים היא הדרך הטובה ביותר למנוע את הצורך בביצוע טיפולי שיניים, אך במקרה שמתעורר צורך כזה רופא השיניים יתאים את טיפולי השיניים שיעזרו לכם להתגבר על כאבים, להחזיר את תפקוד השיניים ולשמור על פה בריא וחיוך מושלם. לקביעת תור לייעוץ עם רופא שיניים, אתם מוזמנים להתקשר אלינו במספר 03-6401303